Moet ik mijn huisdier laten chippen en zijn gegevens openbaar zetten?

Het is verplicht om honden, katten en paarden te laten registreren. Ze moeten gechipt worden zodra ze te koop aangeboden worden / weggegeven worden / voor ze de leeftijd van vier maanden bereikt hebben. De chip wordt geplaatst door een dierenarts, die de gegevens doorgeeft aan een centrale databank. Daarin wordt elk uniek chipnummer gekoppeld aan het huisdier dat dit nummer zijn leven lang behoudt. 



Tot op heden is de eigenaar zelf verantwoordelijk om zijn gegevens aan te passen wanneer hij bijvoorbeeld verhuist. En dat is jammer, want daar denk je niet altijd aan in het heetst van de verhuisstrijd. Daarom koppel je vanaf nu best je rijksregisternummer aan de chip van je huisdier (voor nieuwe honden gebeurt dat al sinds 2020). Dat is goed nieuws, want in het rijksregister staan altijd je meest recente adresgegevens genoteerd. 

Het probleem is dat de gegevens uit het rijksregister niet zomaar bekend mogen worden gemaakt. De vele vrijwilligersorganisaties die zich het lot van verloren gelopen dieren aantrekken, zullen geen toegang meer krijgen tot die belangrijke informatie. En zelfs wanneer je een gevonden dier aanmeldt bij een dierenartsenpraktijk in je buurt, bestaat de kans dat de dierenartsassistente je niet kan verder helpen omdat de bevoegde dierenarts op huisbezoek is. Daarom wordt het moeilijker om snel een dier weer aan zijn eigenaar te koppelen, tenzij je uitdrukkelijk toestemming geeft om de gegevens van je huisdier openbaar te maken. Zorg er dus zeker voor dat je de gegevens van je huisdier openbaar zet!

 

Hoe maak je de gegevens van je huisdier openbaar? 

Dat kan eenvoudig via de websites van dogID en catID. Geef het chipnummer van je huisdier in (dat vind je in zijn/haar paspoort onder de barcode die op de sticker bij ‘identificatie’ staat) en druk op ‘zoek jouw hond/kat’. Via ‘meer acties’ kan je je rijksregisternummer koppelen aan de chip van je huisdier. Daarvoor heb je je elektronische identiteitskaart, je pincode en een eID-kaartlezer nodig. Wanneer je rijksregister gekoppeld is, moet je alleen nog het vakje ‘publiek’ aanvinken zodat iedereen met een chiplezer je gegevens kan raadplegen. Lukt het niet? Dan kan je dierenarts de registratie ook in orde brengen. 

 

Kan iedereen nu zomaar mijn adres online vinden? 

Gelukkig niet! Je gegevens zitten in de database, maar alleen mensen die het chipnummer van je huisdier hebben, krijgen toegang tot jouw gegevens. En dat is meestal alleen je dierenarts. Soms moet je ook je chipnummer opgeven wanneer je deelneemt aan wedstrijden of shows, maar die organisaties vragen meestal sowieso ook je adres- en contactgegevens. Het belangrijkste is: wanneer je hond vermist raakt en iemand laat zijn chip uitlezen, krijgt die meteen alle informatie om de hond zo snel mogelijk bij jou terug te brengen. 

 

Bron: Wordt het moeilijker om je vermiste hond terug te vinden? | Beestig.be

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie CARMA via het contactformulier of telefonisch via 089 39 14 10.