Hoe vul ik een aanrijdingsformulier (EAF) in?

Hoe invullen?

Je kan het aanrijdingsformulier op twee manieren invullen: schriftelijk op papier of via je smartphone:

  • Op papier: voor het schriftelijk melden van schade gebruik je het aanrijdingsformulier. Dit formulier krijg je bij het afsluiten van je autoverzekering en bewaar je best in je auto. Heb je geen formulier meer? Dan kan je dit opvragen bij je verzekeringsmaatschappij. De bedoeling van dit formulier is dat er een duidelijke beschrijving van het ongeval beschikbaar is. Dat zorgt ervoor dat de schadeafwikkeling tussen de verzekeraars sneller kan verlopen.
  • Online via een app: je kan ook aangifte doen via de app Crashform op je smartphone. In deze app kan je dezelfde gegevens invullen als op een papieren formulier. Je kan ook foto’s opladen en verzenden via de app.

Wanneer invullen?

Vul altijd een aangifte in, ook als de tegenpartij niet aanwezig is of als enkel jouw voertuig bij het ongeval betrokken is. 

Ook als de politiediensten ter plaatste zijn, blijft het nuttig om een aanrijdingsformulier in te vullen. De politie stelt niet altijd een proces-verbaal op. Het is dus best mogelijk dat ze ter plaatse zijn gekomen, eventueel het verkeer hebben geregeld, maar toch geen proces-verbaal hebben opgesteld. Als je dan geen aanrijdingsformulier hebt ingevuld, kan je geen aanvraag indienen bij je verzekeraar.

Wat invullen?

Het Europees Aanrijdingsformulier is overal hetzelfde en kan in heel Europa gebruikt worden, ongeacht de taal die je spreekt. Het is de bedoeling dat je een schets maakt van het ongeval, bv. hoe de voertuigen tegen elkaar zijn gereden, de rijrichting …

Je noteert in je verklaring ook deze informatie:

  • De omstandigheden
  • De vermoedelijke gevolgen van de schade
  • De namen en verblijfplaatsen van getuigen en betrokkenen

Tip: Aarzel zeker niet om foto’s te maken of de namen van getuigen op te schrijven. 

Binnen welke termijn melden?

Heb je schade opgelopen aan je voertuig? Meld dit dan zeker binnen de 8 dagen aan je verzekeraar. Lukt het niet binnen deze termijn? Je verzekeraar moet je ook verderhelpen als je de schade zo snel als mogelijk hebt gemeld, ook al is dat later dan 8 dagen. Zodra je de schadeaangifte hebt ingediend bij je verzekeraar, kan hij al van start gaan met je dossier. Je aangifte zorgt er ook voor dat de schaderegeling tussen de verzekeraars sneller verloopt.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie CARMA via het contactformulier of telefonisch via 089 39 14 10.